opdrachten

opdrachten

3A. ❖ Beschrijf in eigen woorden wat het ziektebeeld inhoudt.
• COPD : chronische longziekte, dit betekend dat de patiënt er niet vanaf zal komen en het steeds een beetje erger word.
• Dementie : de hersenen worden kleiner en belangrijke delen vallen langzaam maar zeker uit. uiteindelijk leid dit tot de dood. vaak door longontsteking of een blaasontsteking
• Slechtziendheid : iemand heeft niet volledig zicht
• Slechthorendheid : iemand is bijna doof maar niet helemaal omdat hij sommige dingen wel kan horen.
• Reuma : de spieren worden als het ware door het lichaam gezien als afvalstoffen en worden aangevallen.
• Parkinson : dopamine tekort in de hersenen.

Waarom heeft een ziektebeeld een hulpmiddel nodig en wat voor hulpmiddel?
Dementie: met bepaalde hulpmiddelen kun je zien wat een zorgvrager bedoelt. Voorbeelden zijn: GPS- systeem (zorgverlener kan zien waar je heen gaat), speciale mobiel (foto´s van contacten en een agenda erin), tablet (video bellen zodat de zorgvrager familie en vrienden kan zien) en een pil reminder (geeft een signaal wanneer het tijd is voor medicijnen)
COPD: met hulpmiddelen kan een patiènt met COPD langer leven. Voorbeelden zijn: zuurstoffles (thuis kunnen leven), scootmobiel (zodat ze overal heen kunnen zonder te snel buiten adem te raken), stoellift (toch thuis kunnen blijven wonen, zonder enorm benauwd te worden) en een saturatie meter (je kunt dan zelf meten hoe hoog je zuurstofgehalte is en je hoeft daardoor niet meteen alarm te slaan).
Slechtziendheid: met een speciale bril, kunnen mensen met slechtziendheid soms beter zien. Voorbeelden zijn: een speciale bril (om toch wat te kunnen zien), speciaal toetsenbord (de letters zijn groter en met braile, waardoor het beter leesbaar is), herkenningsstokken (met de stok kun je voorwerpen eerder voelen, waardoor je nergens tegen aanloopt) en een hulphond (een hond lijd je naar de goede weg en helpt je met moeilijkheden)
Slechthorendheid: een gehooraparaat is het meest gebruikte hulpmiddel voor slechthorendheid, zodat mensen nog wel goed kunnen horen. Voorbeelden zijn: gehoorapparaat (het beter horen), hoofdtelefoons (speciale hoofdtelefoons die zo ingesteld zijn dat je muziek en tv kan horen), daardloze deurbel (geeft een bepaalde kleur in de kamer wanneer de deurbel gaat) en een trilwekker (inplaats van dat de wekker piept gaat hij trillen dat jij dat aanvoelt).
Reuma: door verslaping van de gewrichten, pezen en spieren kan je bepaalde handelingen en lichamelijke verzorging niet meer doen. Voorveelden zijn: aangepast bestek (door de dikke en/of schuine handvaten is het makkelijker vast te houden), grijper (door de grijper hoef je niet te bukken en kan je gewoon blijven staan), knopenhaak (de kleine knoopjes krijg je niet meer dicht met je vingers, dankzij de knopenhaak wel) en een sokaantrekker (je kan je zelf niet meer aankleden, omdat het teveel pijn doet, met een sokaantrekker heb je geen hulp meer nodig).
Parkinson: doordat hersenen bepaalde sijntjes niet meer doorgeven, gaat de zelfredzaamheid naar beneden. Voorbeelden zijn: aangepast bestek (je kan enorme trilhanden krijgen waardoor normaal bestek moeilijk vast te houden is), sta op stoel (het makkelijker op staan, omdat die heel lastig is), beugels in douche en/of bad (om meer steun te geven bij het staan of zitten) en een parkinson rollator (een rollator waarbij de handvaten andersom zitten, zodat je makkelijker kan lopen en hou vast hebt).
4. Jullie lopen op dit moment stage. Bedenk welke technische hulpmiddelen op dit moment al worden ingezet bij jullie zorgvragers. Maak dus een lijst van hulpmiddelen. Waarvoor wordt dit ingezet? Is er een voordeel voor de bewoner (en wat is dat dan) en/ of is er een voordeel voor de verpleegkundige (welk voordeel). Kleven er ook nadelen aan het gebruik van deze techniek. Werk dit uit, in de vorm van een verslag en/ of een tabel, op je website
op stage gebruiken we piepers die aangesloten staan op de sensor in de kamer. de sensor gaat af op het moment dat er beweging onder de bedrand te zien in. het voordeel voor beide partijen is dat op het moment dat een bewoner valt de verzorger er meteen een melding van krijgt.
5. Zoek vier winkels , in Assen, die hulpmiddelen te koop hebben, noteer van elke winkel twee hulpmiddelen met daarbij de prijs.
Vegro thuiszorgwinkel Assen
Mes gehoekt 19,99 euro
Wandbeugel kunstof 13 euro
Mediopoint
Wandelstok Caremart hout 24,95 euro
Toiletverhoger met deksel 39,99 euro
Habivitaal
Sinds 2014 is deze winkel failliet en niet meer in Assen
Mobivit
Anti decubitus kussen vanaf 199 euro
Senioren telefoon 331 ph 35 euro
6. Ga op onderzoek welke apps er zijn ontwikkeld voor ouderen. Zoek er 10 en beschrijf wat de app inhoud en waar de app een bijdrage aan levert.

  1.  Whatsapp Met whatsapp heb je sociale contacten via de telefoon. Ouderen kunnen elkaar berichten, foto´s, geluidsopnames en video´s sturen, zonder geld te betalen. Hierdoor houden ouderen contact met naasten.
  2.  Zelfregie Met zelfregie zijn je Ipad en je Iphone met elkaar verbonden en kun je afspraken inplannen. Die afspraken worden vervolgens aangegeven op je Iphone, waardoor ouderen het niet vergeten. In de apps staan ook handige weblinks, waarmee je dagelijkse werkzaamheden plant.
  3.  Luisterbieb Met de luisterbieb kunnen ouderen waar en wanneer ze maar willen van een boek genieten. Het is gratis en je hebt er geen internet voor nodig. Zo hebben ouderen een moment van genieten en rust.
  4.  Dichtbij Met de dichtbij app kunnen ouderen het laatste nieuws, agenda items en foto´s bekijken in de buurt. Zo zijn ze op de hoogte van wat er in de buurt speelt en waar ze evt. naartoe kunnen gaan.
  5.  Moet ik naar de dokter Met de moet ik naar de dokter app kunnen ouderen vragen stellen over waar ze last van hebben. De app geeft antwoord of het goed is om naar de huisarts te gaan of niet. Ze kunnen ook advies geven zodat het sneller overgaat. Hierdoor gaan ouderen niet zo snel meer naar de huisarts en worden ze zelfverzekerder.
  6.  Rode kruis EHBO Met de Rode kruis EHBO app kunnen ouderen zien wat ze moeten doen bij een ongeval. Ouderen raken vaak in de war en weten niet wat ze moeten doen, met de app wordt stap voor stap uitgelegd wat ze moeten doen.
  7.  MedAlert Met de MedAlert vergeten ouderen niet dat ze medicijnen moeten innemen. De app kan zelfs aangeven wanneer, hoe en hoeveel ze moeten innemen. Ze moeten wel aangeven of ze het hebben ingenomen en hoeveel. De app kan ook notities bewaren en de voorraad in de gaten houden. Dankzij de app wordt de dagelijkse medicatie goed ingenomen.
  8.  Alzhemeir assistent Met de Alzhemeir assistent app kunnen naasten van mensen met alzhemeir in de omgeving goed zien hoe het is om alzhemeir te hebben en hoe je het kan merken. Ouderen met alzhemeir kunnen sommige onderwerpen herkennen en dat kan een positieve invloed hebben.
  9.  Beter zien Met de beter zien app kun je teksten vergroten of zelfs voor laten lezen. Je kunt ook de kleurinstellingen veranderen, zodat het beter te lezen is. Dit is handig voor ouderen die bijv. hun leesbril vergeten of het voorgelezen willen hebben. Zo kunnen ze zelf alles lezen en mee naar een restaurant, dit is goed voor hun sociale leven.
  10.  FysiOtherappy Met de FysiOtherappy app kun je thuis oefeningen doen om klachten te verminderen. Zo hoeven ouderen niet naar een fysiotherapeut en kunnen ze thuis blijven. Ook kunnen ze het doen wanneer ze maar willen.

7. Fit ouder worden, ga op stap met een stappenteller. Hoeveel stappen zet jij op een dag op school? Hoeveel stappen zet jij in een half uur? Waarom is bewegen belangrijk voor ouderen?

Op een schooldag zet ik rond de 10000 stappen want dit doel heb ik ingesteld op mijn stappenteller. bewegen voor ouderen is belangrijk om klachten te kunnen verminderen en het kan zelfs klachten van dementie en parkinson een stukje tegenhouden.