visie + 10 apps

Hoe kan de inzet van technologie de zorg verrijken?

Allemaal vinden we dat technologie best in de zorg mag komen. Hierdoor vinden we dat mensen meer aandacht krijgen. Doordat je meer tijd hebt voor de zorgvrager kan deze persoon ook beter geholpen worden. De mantelzorger kan door technologie bijvoorbeeld een dossier inkijken en de rapportages die elke dag worden geschreven ook inkijken. Verpleegkundige zoals wij, kunnen hierdoor meer tijd besteden aan de zorgvrager en bijvoorbeeld robots kunnen het ‘zware’ werk doen. Natuurlijk is het voor de zorgorganisatie best veel geld al die technologie vinden we, maar toch merk je misschien wel dat de zorg beter word. De zorgvrager moet hier natuurlijk wel in mee gaan en dit ook willen. De mantelzorger moet wel allemaal vertrouwelijke informatie geven en dit staat natuurlijk eigenlijk online. Sommige mensen kunnen dit moeilijk vinden. Voor ons als toekomstige verpleegkundige is het belangrijk dat we ons verdiepen in hoe technologie werkt. Anders word het moeilijk om alles te begrijpen. Voor een zorgorganisatie vinden we het van belang dat ze laptops en dingen natuurlijk aanschaffen, zodat wij deze technologie kunnen toepassen in de zorg. Door mijn visie goed voor je te hebben kun je je goed inleven in hoe technologie de zorg beïnvloed en hierdoor kan je dit beter toepassen in de praktijk.

Wat is mijn visie over de inzet van technologie in de zorg?

Ik vind dat technologie zeker ingezet kan worden. Hierdoor kun je meer aandacht besteden aan de zorgvrager. Ik zou het ook handig vinden voor zwaar tilwerk of zoiets. Je heb hierdoor ook minder klachten als het gaat om je rug of handen bijvoorbeeld. Ook is het rapportage maken veel makkelijker geworden, want je kan nu alles overzichtelijk invoeren en familie en naasten kunnen alles vanaf thuis inzien wat er die dag allemaal gebeurt is.

10 Apps

Naam: Medicatie App

Waarvoor kan deze app gebruikt worden? En voor welke doelgroep?:  hier kan je tijdstippen in plannen en gaat er een piep af als het tijd is voor je medicatie. Doelgroep: ouderen/geestelijk.

Manier van gebruik?: Als je het scherm opent krijg je verschillende keuzes. 1 daarvan is dat je tijdstippen kan inplannen en hierdoor vergeet je de medicijnen van deze dag niet.

Kosten: Gratis

Recensie: Hij heeft gemiddeld 4,5 ster. En het word door 133.191 mensen gebruikt.  Veel reacties zijn positief, mensen zeggen dat hij handig in gebruik is.

Wat vinden jullie zelf het nut ervan?

Wij vinden het een goede app. Je kan er makkelijk alles op zien. Voor mensen die dingen snel vergeten, zoals hun medicatie is dit een prima uitweg.

Naam: Ouderen Agenda

Waarvoor kan deze app gebruikt worden? En voor welke doelgroep?:  het is een app bedoeld voor ouderen of mensen met bijvoorbeeld beginnende dementie. Hiermee kunnen mensen afspraken niet vergeten. De doelgroep is geestelijk.

Manier van gebruik?: De basis vormt de week agenda. Hierin worden alle wekelijkse terugkerende herinneringen opgenomen.  Daarnaast wordt een icoon gekozen die de herinnering symboliseert en kunnen optioneel signaleringsmomenten worden gekozen.

Kosten: Gratis

Recensie: Hij heeft gemiddeld 4,5 ster. En het word door niet zoveel mensen gebruikt: 7. De reacties die er zijn, zijn dat wel weer positief. Veel geven voorbeelden over familie die het gebruikt.

Wat vinden jullie zelf het nut ervan?: Deze app mag dan minder bekend zijn. Als we naar het filmpje kijken. Kan je wel zien dat het best goed gebruikt kan worden. Mensen met beginnend dementie kunnen hier een houvast aan  krijgen.

Naam: BIG Launcher

Waarvoor kan deze app gebruikt worden? En voor welke doelgroep?:  het maakt een smartphone geschikt voor mensen met oogaandoeningen of motorieke problemen. Het kan je helpen op een telefoon te kunnen bedienen.  De doelgroep is meer lichamelijk.

Manier van gebruik?: Het zorgt ervoor dat het scherm van je telefoon groter wordt. Als hij open is zie je een eigen home venster, grote iconen, duidelijk weergegeven belgeschiedenis en verbergt onnodige applicaties. Hierdoor kan iemand met oogaandoeningen dingen makkelijker herkennen.

Kosten: 9,99

Recensie: Hij heeft gemiddeld 4,5 ster. En word door 779 mensen gebruikt. Veel mensen zeggen dat hij prima werkt en iemand zei ook dat hij onmisbaar is voor slechtziende kinderen.

Wat vinden jullie zelf het nut ervan?: Je moet er wel 10 euro voor betalen, maar zoals hij eruit ziet en als je de recensies leest kun je goed zien dat het, het zeker waard is.

Naam: Ouderen Ombudsman

Waarvoor kan deze app gebruikt worden? En voor welke doelgroep?:  ouderen kunnen vragen stellen aan een ombudsman. De doelgroep is zowel geestelijk als lichamelijk.

Manier van gebruik?: In deze app vind je antwoorden op vragen die horen bij het leven op latere leeftijd. Vragen en antwoorden dus over uiteenlopende thema’s als geldzaken, wonen, zorg &welzijn, mobiliteit, werk en inkomen maar ook veiligheid op internet.

Kosten: Gratis

Recensie: Hij heeft gemiddeld 3,5 ster. En word door weinig mensen gebruikt. Veel mensen zeggen dat hij nog niet af is en dat de app snel vastloopt.

Wat vinden jullie zelf het nut ervan?: Aan de recensies te zien is de app nog niet af en is er dus ook niet veel over te zeggen.

Naam: Geheugentrainer Spel

Waarvoor kan deze app gebruikt worden? En voor welke doelgroep?:  het kan mensen helpen om soms met deze app het geheugen bij te houden.  Doelgroep is vooral gericht op geestelijk.

Manier van gebruik?: MatchUp is een kaartspelm ontworpen voor 2 spelers, maar kan ook alleen. Kaarten worden gesloten neergelegd en spelers draaien op de beurt steeds 2 kaarten op. Als de kaarten hetzelfde zijn, dan krijgt deze speler een punt, worden deze 2 kaarten weggehaald en krijgt de speler nog een beurt.Dit is maar 1 spelletje van de meerdere op de app.

Kosten: Gratis

Recensie: Hij heeft gemiddeld 5,5 ster. En word door 34.427 mensen gebruikt. De reacties zijn goed en mensen vinden het fijn dat het zoveel verschillende spelletjes zijn.

Wat vinden jullie zelf het nut ervan?: Het is een handige app om je geheugen fris te houden. Door alle verschillende spelletjes raak je niet zo snel uitgespeeld.

Naam: One2Track

Waarvoor kan deze app gebruikt worden? En voor welke doelgroep?:  hiermee kunnen begeleiders, maar ook ouderen zien waar kun kinderen of verzorgers zijn. Handig als een verzorger een bewoner kwijt is.

Manier van gebruik?: Je kan via de GPS je locatie bepalen, snel bellen via snelkeuze nummers, monitor-intercomfunctie en SOS.

Kosten: Gratis

Recensie: Hij heeft gemiddeld 4,5 ster. En wordt door 17 mensen gebruikt. De recensies zijn een beetje wankel, maar de bedenkers van de app reageren wel op vragen en feedback die eronder de app gegeven wordt.

Wat vinden jullie zelf het nut ervan?: Hij ziet er wel handig uit voor als je iemand kwijt bent. Toch zijn de recensies nu nog niet zo goed, maar ze werken er wel aan.

Naam: Dichtbij

Waarvoor kan deze app gebruikt worden? En voor welke doelgroep?:  Met de Dichtbij app bent u een klik verwijderd van het laatste nieuws, agenda-items en foto’s uit uw omgeving.

Manier van gebruik?: Lokale informatie en nieuws lezen, reageren op artikelen, fotoreportages van evenementen bekijken

Kosten: Gratis

Recensie: Hij heeft gemiddeld 4,5 ster. En wordt door 326 mensen gebruikt. De recensies zijn erg verdeeld. Mensen zeggen dat hij waardeloos geworden is, maar iemand anders zegt weer dat hij veel beter werkt op haar mobiel.

Wat vinden jullie zelf het nut ervan?: Hij ziet er best oke uit, maar toch zijn de reacties verdeeld. Of het noodzaak is, is de vraag. Het nieuws kan je natuurlijk ook lezen op NU.nl of andere sites.

Naam: Moet ik naar de dokter?

Waarvoor kan deze app gebruikt worden? En voor welke doelgroep?: Een medische app waarmee u door middel van eenvoudige vragen in simpele en heldere taal zelf kunt beoordelen óf en wanneer u contact opneemt met de huisarts

Manier van gebruik?: De app geeft aan of je wel of niet naar de huisarts moet gaan. Door de samenwerking met thuisarts.nl. De app geeft u 24/7 antwoord op vragen. Je klikt aan waar je last van hebt en op basis van een aantal vragen die gebaseerd zijn op de Nederlandse Traige Standaarden komt de app met een advies.

Kosten: Gratis

Recensie: Hij heeft gemiddeld 3,5 ster. En word door 266 mensen gebruikt. Er zijn verschillende reacties, iemand schrijft dat hij super is. Iemand anders zegt weer dat je op je gevoel moet afgaan en niet zomaar dingen moet gaan opvolgen van een app.

Wat vinden jullie zelf het nut ervan?: Wij zijn het wel eens met het tweede argument van hierboven. Je weet nog altijd zelf beter hoe je jezelf voelt en of je wel of niet naar de dokter moet gaan. Het nut is natuurlijk wel oke. Je kan hierdoor wel een beeld krijgen van wat je misschien hebt. Maar of je dan zoiets moet geloven is natuurlijk de vraag.

Naam: FysiOtherappy

Waarvoor kan deze app gebruikt worden? En voor welke doelgroep?:  is bedoeld voor mensen die zelfstandig oefeningen willen uitvoeren ter mindering van hun klachten.

Manier van gebruik?: Deze app helpt je om acute verwondingen zoals enkelletsel, knie en meer de beheren. Er staan verschillende oefeningen in die je kan doen.

Kosten: Gratis

Recensie: Hij heeft gemiddeld 4,5 ster. En word door 296 mensen gebruikt. De recensies zijn uitgeschakeld.

Wat vinden jullie zelf het nut ervan?: Ik denk dat het beter is als je naar iemand toe gaat die het doet. Maar je kan hier natuurlijk wel inspiratie uithalen. Het nut snap ik er niet echt van nee.

Naam: Beter zien

Waarvoor kan deze app gebruikt worden? En voor welke doelgroep?:  met de Beter Zien-app worden tekst en beeld vergroot, waardoor deze beter te lezen en te zien zijn. Voor extra contrast zijn er bovendien zes verschillende kleurstellingen.

Manier van gebruik?: Als je je telefoon opstart en je hebt de app geinstaleerd zie je gelijk verschil. Je kan dingen aanklikken en dan worden ze groter, hierdoor zie je bepaalde dingen veel beter. Ook de 6 verschillende kleurinstellingen helpen mee een telefoon voor slechtziende beter te maken.

Kosten: Gratis

Recensie: Hij heeft gemiddeld 4,5 ster. En wordt door 405 mensen gebruikt. De recensies zijn eigenlijk best goed. Mensen vinden de app makkelijk in gebruik en ook alle tools zijn goed te vinden.

Wat vinden jullie zelf het nut ervan?: Voor iemand die dit nodig heeft lijkt me dit best handig. Je kan hierdoor meer met je telefoon doen.